Hoppa till innehåll

Rapport från Simmelsberga Scale Trophy 2017

Träffar: 29

Med en sol som lyste upp lördagsmorgonen och skingrade dom mörka molnen kunde inte starten på tävlingen börja bätttre. Med tanke på hur vädret betedde sig på Hökaklubben i Halmstad när deltävling 1  i SkalaSM 2017 i början på augusti skulle gå av stapeln så var vädret på Simmelsberga tvärtemot; Härlig, skön värme från solen som bjöd på mjuka, inbjudande moln. Förusättningarna för tävlingen kunde inte vara bättre för de 16 samlade modellerna.

Lördagens briefing avhandlades utan större frågetecken, samtliga piloter var överens om tävlingens gång. Det man försökte deklarera i år var främst att man skulle begränsa tiden på den statiska bedömningen i F4C. Som många känner till så kan denna del av tävlingsmomentet flyta ut ganska rejält så här försökte tävlingen att begränsa tiden till 60 minuter.
Flightdirector Jörgen Davidsson kallade till line-up och samtliga klasser, inklusive FlyOnly, hörsammade kallelsen och uppställningen var komplett innan utsatt tid. Man kan utan större överdrift säga att de samlade piloterna med totalt 16 maskiner visade en tävlingshunger och intresse så en tredje tävling skulle nog inte skada under året. Förhoppningsvis så kan tävlingsverksamheten ta ett skutt norrut i Sveriges avlånga land och locka till sig fler tävlande inom en snar framtid.

Tävlingen under lördagen genomfördes utan större dramatik. Visserligen så fastnade ovan nämna FlightDirector med sin kärra i el-tråden  som går runt fältet och slog av noshjulet på sin fina Monsun men skadan är troligtvis redan reparerad i skrivande stund även om skadan i sig tyvärr gav förhinder till ytterligare starter för Jörgen Davidsson.
Lars Strågen fick tyvärr problem med mekaniken till höger skevroder på sin Cub J-3 vilket föranledde att Herr Cub avstod från de resterande två flygningar i tävlingen. Detta kunde slutat i djup tragedi men av Lasss Cubs erfarenhet av, just,  Cub så styrdes maskinen säkert ner för landning. Bra jobbat, Lasse!

Söndagen började lika fint som lördagen och fortsatte så under dagen. Bättre förutsättningar för en skalatävling i Sverige denna sommar än detta kan man nog inte fantisera om. Som skalaflygarna känner till, så brukar inte domarna avslöja för mycket under tävlingsdagarna. Detta föranlände till ett febrilt letande efter tävlingsprotokollen till F4H, som helt plötsligt hade försvunnit. Efter ett febrilt letande kunde protokollen till slut hittas och ordningen var återställd. Hur och varför dessa protokolls exitens för en stund var intet kan man endast spekulera om.

FlyOnly började flyga sin sista runda på söndagen efter ca 2 timmars flygande fick man vänta in att F4Cs statiska bedömning skulle vara klar. En liten påtvingad paus uppstod på ca 60 minuter innan piloterna i F4C kunde påbörja sin 2:dra flygning för helgen. F4H följde tätt in på för att avsluta sin tävling med en 3:dje runda. Spitfire piloterna, Mats Nilsson, Kristianstads MFK och Alexander Olsson, Uddevalla RFK fick många att andas lite tyngre och drömma sig tillbaka till sina ungdoms(?) drömmar.
Nog kunde man kanske tycka att till dagens ära att dramatiken borde stoppat där; men ytterligare en pilot lyckades hitta el-tråden runt fältet i samband med landning. Vårt internationella besök ifrån Norge, Pål Lindén Anthonisien, lyckades pricka in tråd-eländet. Man får vara tacksam för att maskinen höll och inte slutade som en byggsats.

Efter sedvanlig prisutdelning och pokalviftande kan man inget annat säga än ett stort Grattis till Stefan Olsson, Uddevalla RFK, till titeln ‘SvenskMästare i F4C 2017. Stefan är utan tvekan en oerhört skicklig byggare och pilot, vilket han även visade i Scandinavian Baltic Scale Master 2017 i Helsingborg då han vann med 107,3 poäng över Janusz Malarski, Polen med sin Sopwith Pup. Men, Stefan Olsson hade Ulf Jörnheim, AKMG, tätt bakom sig, som hamnade på andra plats med sin fantastiskt vackra Vultee Valiant BT 13. Skånepågen Börje Sebring, RFK Gripen, klämde till med en tredje plats med sin gröna Bücker Bestmann .

 

Föga överraskande så fann Uddevalla RFKs Alexander Olsson första pallplats i F4H. En välförtjänt vinst efter allt detta slit med Spitfire Mk IX ‘Carolyn Grace’. Som den skvallerkrönikör jag är, kan jag förtälja att Alexander har redan påbörjat ett nytt bygge, denna gång en Amerikansk WWII kärra. Vi får se vad denna unge herre kommer att visa upp. En skicklig byggare är han utan tvekan. Mats Nilsson, Kristianstads MFK, kammade hem andra platsen med en differans på 14,2 poäng mot Alexander Olssons första plats med sin Spitfire Mk IX. Nestorn Ulf Jörnheim, AKMG, slog till och tog 3:dje plats i F4H med klassikern Yak-55.

 

 

 

 

 

I instegsklassen FlyOnly imponerade Carl-Inge Jönsson, RFK Gripen med akrobatiska manövrar som man sällan ser i en Skalatävling. Med detta tog Carli-Inge första pallplats i denna klass. Börje Sebring, RFK Gripen provade sin SBach i kassen och flög hem andra plats på pallen. Tommy Christiansson, RFK Gripen placerade sig på 3:dje plats. Grand slam för RFK Gripen med andra ord. Fler resultat hittas på: https://skalaflyg.org/resultat/

 

 

Sammanfattningsvis en mycket spännande tävling med några nya förmågor i FlyOnly och en ny pilot, Otto Svensson Hökaklubben i F4H. Fantastisk skalahelg med ett otroligt väder, härligt goda delikatesser som serverades av Mia Bergwall, Ros-Marie Sebring, Ingrid Bille, Wilma Schmid och Carli Thomasson. Ett stort Tack! till Er alla i Caféet och ett speciellt tack till Fru Schmid som överraskande levererade himmabagat! Tack för att Ni höjer trevnanden på Simmelsberga! Tack till Jocke Mårtensson för Dina fina bilder! (Logga in på Facebook och ange: https://goo.gl/kAN945)

Tack till Lennart Ekdahl / Volvo Cars och Rikard Sjöstedt/ Skånskt Modellflyg för Era bidrag till prisbordet! Tack alla domare! Rolf Forsell, Jan Lilja, Bosse Olofsson, Lennart Heriksson och Lennart Ekdahl. Tack till alla funktionärer! Tack till publiken! Med lite tur så syns vi igen 2018! Välkomna åter!