Hoppa till innehåll

Super Chipmunk – Början

Träffar: 153

Att hitta projekt att bygga är inte det svåraste. Listan på flygplan som man vill bygga och flyga är i det närmaste oändlig! För min del (och som många känner till) så ligger SAAB J21 mig nära hjärtat. Framförallt J21R, kärran med turbin som blev ett misslyckande för den Svenska flygindustrin såsom för det Svenska Flygvapnet. Med anledning av detta så beordrarde dåvarande chefen för Flygvapnet att allt material rörande SAAB J21R skulle förstöras. Med detta ingrep i Svensk historia så skapades det naturligtvis ett vakuum; Att hitta komplett underlag till J21R tar sin tid så under tiden som drömmen om denna flygmaskin pågår måste man hitta andra projekt att sätta i händerna.

RyanSTEn Ryan ST har länge funnits på min lista sedan tidigt åttiotal tack vare Pär Lundqvist och hans bok ‘Radioflygboken’  och den är fortfarande högt uppe på listan. Jag har visserligen en låda i källaren från SIG, men den får nog mogna till sig en stund till. Kanske för att jag känner mig en smula nervös inför att starta ett bygge som jag funderat på och drömt om i dryga 30 år. Kanske kan det också vara en slags vördnad över en kartong med balsa och ritningar som skapades på 70-talet och som fortfarande ligger intakt i sin papperskartong. En byggsats som bygger på dåvarande 1971 år Amerikanska mästare, Max Hester, skapar trots allt en viss förhoppning på att det blir bra men samtidigt så ställer det krav på att allt ska bli perfekt, kanske.

pennzoil_Super_ChipmunkValet utav Super Chipmunk var en ren tillfällighet. Jag har aldrig haft denna kärra någonsin i mina tankar, överhuvudtaget!, tills den dagen då vi satt och fikade ute på RFK Gripens underbara veranda. Plötsligt så bryter Börje Sebring det avstannade samtalet med: “Är det någon som är sugen på en byggsats av Super Chipmunk?” det var tyst några sekunder runt fikabordet och mitt hjärnkontor spratt plötsligt till, pumpar upp mina lungor och jag ställer mig halvt upp ifrån stolen och utbrister; “Jag!” samtidigt som Börje avslutar sin förfrågan med; “Det är en byggsats från Goldberg!” De flesta runt bordet hade en förnimmelse om vad en Super Chipmunk var men för att försäkra sig om att denna stämde så plockades mobilerna upp och Google aktiverades. Det börjades nickas i förtroende mellan dom gamla rävarna som samlats runt bordet och igenkännandet var ett faktum.

SuperChipMunkwhiteSedan denna dag så började tankarna snurrat kring “SuperMunken”; Ska jag bygga för att köra FlyOnly? Eller ska jag kanske våga sticka ut huvudet en smula och sikta mot F4H? Siktar jag mot F4H och misslyckas så kan jag i-och-för-sig alltid ställa upp i FlyOnly. Först under våren 2015 hade jag bestämt mig; Jag kör ‘all-in’! Jag bygger kärran med målet F4H! Men nu gäller det att hitta en förebild! Att bygga enligt kartongens förebild är inte aktuellt! Färgteckningen och utförandet är alldeles för känt och vardagligt i sammanhanget. Nu måste jag börja leta! Att hitta en Super Chipmunk som inte är klädd i Penzoil’s varumärke är inte lätt! Precis som Professor Balthazar så letade jag och letade och letade jag. Och plötsligt, så hade jag hittat den med stort D! Maskinen fanns i USA och lyckan var fullständig! En vacker vit kropp som avslutas med ett rödrutigt sidoroder, vackra vita vingar med “U.S-stars stripes” och en vacker röd pildekor längs kroppens sidor. Cockpit bestod av den orginaldesignade kapsylen och versionen kändes fullständig.

1007p_cirrus

Att man såsom i “spel och dobbel”- lotto går på en nitlott då och då hör till men att jag skulle stöta på patrull med mitt val av förebild hade jag inte räknat med. Helt utan förvarning så hade kärran spårlöst försvunnit! Jag sökte igenom de amerikanska federala registren över flygplan men kärran var borta! Jag gav upp! Jag lade mig själv i träda och purket lyckades jag även begrava min ärvda Kluringen i backen. Tiger Mothen som jag vikit för att tävla i FlyOnly med under säsongen 2015 gav mig bara mer och mer problem under sommaren. Motorn krånglade, servon upphörde att fungera och allt gick bara fel. Planlöst började jag surfa runt på internet med förhoppningen om att hitta ‘min’ kärra igen. Jag fick träff! men, på en helt annan kärra! N88BA hade bytt skepnad! N88BA var nu en Cirrus SR22T!!! “För böveln”, utbrast jag upprört framför skärmen! (Måste nog erkänna att vokabulären var något starkare egentligen!)”Vad gör jag nu!?”, tjöt jag.

mpxtwister

edfviperDagarna gick och veckorna bara försvann. Planerna runt “SuperMunken” började fall i glömska och mitt fokus vändes mot att anskaffa en EDF Viper. Beställning lades på nämnda EDF men avbokades utav leverantören då dom valt bort att fortsättningsvis jobba med den nuvarande tillverkaren av Viper-serien. Blev istället erbjuden en EDF Cobra istället men det var just Vipern som jag ville ha! Så planerna på en ersättningskärra till min MPX Twister lades i malpåse.

Att Facebook är utav ondo är det många som är ense om men jag håller faktiskt inte med. Man måste filtrera innehållet på Facebook och ta mycket med en nypa salt. Många åsikter florerar i detta forum om det mesta. Mycket går mot det extrema hållet och det vardagliga livet förgylls och framställs kanske lite bättre än vad det är. Personligen har jag haft mycket nytta av nämnda forum; Informationen sprids blixtsnabbt och når väldigt många individer på kort tid. Informationsinnehållet om diverse ämnen är oändligt och man kan komma i kontakt med människor som har de mest underliga och udda kunskaper. Och det var just det jag gjorde! Jag, träffade på en perfekt “SuperMunk” på Facebook. Ombyggd cockpit, nosen är förändrad och med ett färgschema som slår en ur sockorna! Denna vill jag bygga! Ivrigt slängde jag iväg en förfrågan om att bli adderad, släpptes in och nu har jag granskat bilder under en dryg månad så här långt. Biffen är klar! Här skall byggas! Men, helt plötsligt fanns det två vackra “SuperMunkar” att välja på! med liknande färgteckning och som det ser ut, samma ägare.

Tills nästa gång har jag ett ingående arbeta att göra:

  • Kontakta ägaren till “SuperMunkarna” e-postledes.
  • Om ägaren ställer sig positiv till att jag kopiera någon av hans maskiner så har jag några ritningar och foton att gå igenom.
  • Lyfta på Goldberg-kartongens lock och börja sondera!

Fram tills dess: Passa på att njut av den vackra hösten! och tänk på att ‘Att flyga radiostyrt är som att andas; nödvändigt!’.

 

Pssssst!: Jodå, jag känner till att Chipmunk översätts till Jordekorre, men då jag är född och uppvuxen i Fyrstad och därmed språk-lat så får det bli ‘SuperMunken’. Så har vi ‘redet’ ut det!